BMW KLUB OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI

Forum miłośników i użytkowników samochodów marki BMW z Ostrowca Św. i okolic

#1 2010-07-23 16:58:54

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Siemanko, mam problem z przewodami... w sklepach oferują mi 5szt lub 6szt kabli, a u mnie podpiete sa takie:

http://img708.imageshack.us/img708/4305/922774.jpg

Przewód który jest zaznaczony, właśnie jego brakuje w oferowanych przewodach, spece w sklepach mówią że to niemożliwe... i musi tak być...
Do czego jest ten przewód, jakiego czujnika...? Jak by tak nie potpiąć tego czujnika....

Z góry dzieki za pomoc... Pozdro!


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

#2 2010-07-23 18:59:56

 Funfa

Prezes

9044855
Skąd: tam gdzie czuć palącą sie gume
Zarejestrowany: 2009-06-08
Posty: 865
Punktów :   
BMW: E36 drift :)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

musisz kupic takie jak na rysunku co podałeś czyli 6 szt kabli a ten 6 co jest zaznaczony na obrazku to jest impulsator który informuje komputer o fazach rozrządu a także o obrotach silnika. Jak nigdzie nie dostaniesz wszystkich kabli to można to chyba przełożyć zdejmując fajkę z nowych kabli i wsunąć ten brakujący przewód.
Z tego co pamietam to w carsystemie na kilinskiego oferowali wszystkie przewody ktore sa Ci potrzebne.


SZUKAM SPONSORA
http://images35.fotosik.pl/97/75bdcadeeb202a1fmed.jpg

Offline

 

#3 2010-07-23 21:26:36

 TOFIK

Prezes

Skąd: TOS z za winkla :)
Zarejestrowany: 2009-06-02
Posty: 737
Punktów :   
BMW: E30 320i "ORZEŁ SIÓDMY"
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

jak przedmówca

Offline

 

#4 2010-07-24 14:08:05

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

...w carsystemie mi powiedzieli że takie jak na obrazku przewody to tylko w sewisie ;/ czyli ok 300-400zl to ja dziękuje, ale zrobię tak jak napisałes : zdejmę fajkę z nowego przewodu i wsunę ten brakujący przewód.
Dzięki za info!

Ostatnio edytowany przez GMA (2010-07-24 14:08:40)


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

#5 2010-07-24 15:34:17

 PaPaY

Klubowicz

7455952
Skąd: TOS
Zarejestrowany: 2009-10-30
Posty: 269
Punktów :   

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

jedz do g4


...a gdzie ma Pan gaśnice i trójkat? czy Pan komendant jest niepowarzny żeby mi szyby powibjialo....
http://images39.fotosik.pl/327/4a7c739e654c541em.jpg

Offline

 

#6 2010-08-12 22:15:23

 TOFIK

Prezes

Skąd: TOS z za winkla :)
Zarejestrowany: 2009-06-02
Posty: 737
Punktów :   
BMW: E30 320i "ORZEŁ SIÓDMY"
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

zrobiles??pisz czy zalozyles i jaki to mialo wplyw na prace silnika,po to ten dzial zeby szukac informacji i pomocy,a jak nikt nie bedzie pisal...to cuz..fajnie jest szukac i nic nie znajdywac??czasem potrzeba szybkiej informacji a tu mosz ci los tydzien czekania na odpowiedz...a tu beta juz sprzedana bo cos nie teges...bez urazy to nie tylko do Ciebie,ale do kazdego kto cos robil przy autku ja nie musze bo do mnie nr.tel jest znany i ja jestem serwisem 24/h...co poniektorzy juz sie o tym przekonali

Offline

 

#7 2011-02-02 20:07:54

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

TOFIK napisał:

zrobiles??pisz czy zalozyles i jaki to mialo wplyw na prace silnika,po to ten dzial zeby szukac informacji i pomocy,a jak nikt nie bedzie pisal...to cuz..fajnie jest szukac i nic nie znajdywac??czasem potrzeba szybkiej informacji a tu mosz ci los tydzien czekania na odpowiedz...a tu beta juz sprzedana bo cos nie teges...bez urazy to nie tylko do Ciebie,ale do kazdego kto cos robil przy autku ja nie musze bo do mnie nr.tel jest znany i ja jestem serwisem 24/h...co poniektorzy juz sie o tym przekonali

...jeszcze nie kupilem tyxh przewodów, w nastepnym tygodniu i zobaczymy... znalazlem te przewody tylko ze musze poczekac do wyplaty bo slabo z kasa stoje... spokojnie jak cos to napisze jaki jest FINAL ;)

______________________________________________________________________________________________________________________
edit.

Odświeżam temat, poszukałem po necie, poczytałem na różnych forach bmw i z tego co się dowiedziałem to czujnik na przewodach to "impulsator" (dodatkowo daje informacje dla kompa na którym cylindrze jest zapłon) NIE JEST TO "CZUJNIK POŁOŻENIA WAŁU !!
Z tego co się zorientowałem nie jest on potrzebny, cyt. słowa jednego z forumowiczów bmw-polska "...a swoja droga impulsator jest kompletnie nie potrzebny to tylko dodatkowa informacja dla kompa na ktorym cylindrze jest zaplon  ! mozna jezdzic bez niego i zadnej roznicy nie bedzie..."

Ostatnio edytowany przez GMA (2011-02-02 20:09:49)


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

#8 2011-02-02 20:52:57

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Tak masz racje że nie jest to czujnik położenia wału, działanie może ma podobne ale to nie to. Przyznaje walnąłem się , ale tylko zgadywałem Czy jest potrzebny ten szósty przewód? Nie jestem pewien, ale przecież możesz tak jak Funfa napisał zdjąć go ze starych i założyć na nowe przewody. Z rysunku wynika że jest on połączony wtyczką z impulsatorem, więc nie trzeba będzie za bardzo kombinować.


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#9 2011-02-02 21:04:29

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Należy zakupić odpowiednie przewody, takie które będzie dało się zdemontować... na allegro znalazłem http://allegro.pl/przewody-zaplonowe-bm … 67913.html na życzenie klienta demontują żeby ułatwić przełożenie tego impulsatora, zobaczymy... z tego co poczytałem to sporo osób montowało przewody pez przekładki impulsatora i nie widziało żadnych zmian, czy to z impulsatorem czy bez.

Którą z firm które udostępniają takie przewody polecacie:
-Sentech
-Tesla
-MaXgear
-Tutela
?
(więcej nie znalazłem, nie wymieniałem NGK-a, Bosch-a) - wiadomo że najlepsze, ale cena powala ok.350-450zl z impulsatorem

Ostatnio edytowany przez GMA (2011-02-02 21:08:59)


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

#10 2011-02-02 21:18:42

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Myślę że jeżeli BMW zaprojektowało dodatkowy czujnik, czyli impulsator to powinno tak być. Tak samo co do przewodów tylko oryginały, czyli Bosch ewentualnie NGK


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#11 2011-02-03 12:54:05

 Funfa

Prezes

9044855
Skąd: tam gdzie czuć palącą sie gume
Zarejestrowany: 2009-06-08
Posty: 865
Punktów :   
BMW: E36 drift :)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

ja niedawno wymieniałem przewody WN w 318 i założyłem właśnie przewody firmy SENTECH które to polecił mi znajomy sprzedawca jak do tej pory nie narzekam. Jakoś mi sie nie uśmiechało kupować przewodów droższych niz 300 pln do starego grata


SZUKAM SPONSORA
http://images35.fotosik.pl/97/75bdcadeeb202a1fmed.jpg

Offline

 

#12 2011-02-03 15:02:58

 Piotrek

Klubowicz

7881776
Skąd: Ostrowiec
Zarejestrowany: 2010-07-20
Posty: 39
Punktów :   
BMW: Opel Vectra :|

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

U mnie w Oplu mam zamontowane przewody Sentech'a i również nie narzekam


Najlepsze perfumy to zapach spalonej gumy

Offline

 

#13 2011-02-03 16:03:03

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Roman napisał:

Myślę że jeżeli BMW zaprojektowało dodatkowy czujnik, czyli impulsator to powinno tak być. Tak samo co do przewodów tylko oryginały, czyli Bosch ewentualnie NGK

...mówisz oryginały hmm... OK... to zakupie Sentech-a


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

#14 2011-02-03 21:16:02

 Roman

Administrator

Zarejestrowany: 2010-05-30
Posty: 1124
Punktów :   

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Funfa napisał:

Jakoś mi sie nie uśmiechało kupować przewodów droższych niz 300 pln do starego grata

oj nie 300pln bo znalazłem po 299pln tu link i nie grata!

GMA napisał:

...mówisz oryginały hmm... OK... to zakupie Sentech-a

Twoja sprawa


http://imageshack.com/a/img923/8193/QS2D4H.jpg

Offline

 

#15 2011-02-04 15:08:34

 Grombek

Moderator

1057912
Call me!
Skąd: Ostrowiec Św. / Częstochowa
Zarejestrowany: 2010-05-29
Posty: 469
Punktów :   
BMW: E30 Coupe '91 (m40b16)
WWW

Re: Przewody zapłonowe e30 1.6 M40

Roman jak będę posiadaczem 3-4 letniej bemke to zakupie boscha, a Funfa pisząc "...starego grata" wydaje mi sie że miał na myśli "wspaniały samochód BMW, nie pierwszej młodości"
Sentech z możliwością przełożenia impulsatora (85pln+koszt przesyłki) - http://allegro.pl/przewody-zaplonowe-bm … 67913.html

Ostatnio edytowany przez GMA (2011-02-04 15:12:32)


https://lh3.googleusercontent.com/-TEdlWRkPsog/Tv3T6vATyhI/AAAAAAAAAWc/_YvB_Ga3IlY/s600/xx.jpg
DUPOWOZIK

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB 1.2.23
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
zmniejsz link kompozyty weglowe